Kursverksamhet
För att gå kurs hos oss krävs medlemskap i Svenska Brukshundklubben och Arvika Brukshundklubb. Som medlem har man full tillgång till våra planer och träningsföremål. För att få använda agilityhindren måste man ha gått en grundkurs för att inga olyckor ska hända.
Det finns även möjlighet att få hjälp av våra instruktörer vid sidan av kursverksamheten.
Vi publicerar kurser på vår facebooksida samt här på hemsidan. Där står allt du behöver veta för just den kursen.
Checklista innan du anmäler dig
-
Uppfyller ni eventuella krav på förkunskap?
-
Se till att hunden är i rätt ålder för kursen (ålderskrav framkommer i annonsen)
- Se till att ni har möjlighet att närvara på SAMTLIGA kurstillfällen.
Betalning
Betalning sker via Bankgiro eller Swish, vid Swish ska ALLTID aktuell kurs skrivas i Meddelanderutan.
Betalningen ska vara betald INNAN kursstart.
Är du inte medlem så tillkommer medlemsavgiften på kurspriset. Läs mer om medlemsskap och priser här.
Om fler än en hundförare vill delta i kursen finns ibland möjlighet att delta som åhörare. Detta bestäms utifrån vilken typ av kurs det är och vem som är instruktör. Som åhörare får du delta på teorilektionerna och stå vid sidan av planen under de praktiska momenten. Åhörarplatserna kostar 100kr+ medlemskap. Ange i anmälan under ”övrigt” om ni önskar åhörarplats.
Kursbeskrivningar
AGILITY-HINDERINLÄRNING
Från 12 månader. Du får lära dig vad agility innebär. Vi går igenom varje enskilt hinder som ingår i en agilitybana och hur man på bästa sätt kan lära in dom. Aktiviteterna kan i stor grad göras med kopplad hund och ses som en lätt introduktion till sporten.
AGILITY GRUND
Från 12 månader. Här får du lära dig grunderna på agilityhindren i praktik och teori. Förkunskaper som krävs är att du ska kunna ha din hund lös bland andra hundar och kunna moment som sitt, stanna kvar och inkallning. Har gått kursen ”hinderinlärning” eller motsvarande.
AGILITY FORTSÄTTNING Från 18 månader. För dig som vill fördjupa dig och lära dig hinderkombinationer. Förkunskaper som krävs är Agility Grund eller motsvarande förkunskaper.
TÄVLING APPELL
Mål är Appellklass. Här får du lära dig momenten i Appellklass, både lydnaden och spår, regelboken och hur det går till på tävling. Förkunskaper som krävs är bland annat att kunna ha din hund lös bland andra hundar. Cirkeln börjar med ett inträdesprov.
VARDAGSLYDNAD/ALLMÄNLYDNAD
Från 6 månader. Ställer högre krav på hunden och är det normala steget efter valpcirkeln. Tonvikten läggs på att lära hunden lyssna på sin förare och man lär sig moment som sitt, stanna kvar, inkallning etc.
STARTKLASS LYDNAD, FORTSÄTTNING
Vi startar upp en liten träningsgrupp med instruktör där målet är att starta KM i år Ekipagen bör ha grunden klar, belöning och att kunna ha hunden lös när andra är på plan Vi kommer köra momenträning och prata om upplägg på träning tävling. Vi kommer att hjälpas åt med kommendering mm
TÄVLINGSLYDNAD
Steg 1 Tävlingsinriktad kurs/cirkel där momenten i Lydnadsklass 1 ingår. Man får kunskap om hur det går till på tävling och hur regelboken ser ut. Förkunskaper som krävs är bland annat att kunna ha din hund lös bland andra hundar. Cirkeln börjar med ett inträdesprov.
Steg 2 För dig som tidigare har gått Tävlingslydnad steg 1, Tävling Appell, alternativt tävlat lydnad/bruks. Kursen är individanpassad och vi utgår från varje ekipage och varje individs önskemål och kunskap. Här finns möjlighet att träna inför lydnads/bruksprov, samtliga klasser (bruksprov endast lydnadsdelen). Kursen har en teoridel som till viss del utgår från deltagarnas önskemål.
NOSE WORK
I denna kursen lär vi oss om tävlingsgrenen Nose Work. Regler, sökområden och inte minst dofterna. Sökteknik och läsa hund är viktigt. Sporten går på tid.Vi jobbar med eukalyptus eftersom det är första doften i klass 1 tävling. Hunden får lära sig söka eukalyptus i behållare (kartonger) och även något sök i ett rum inomhus kan vi hinna med.Hundarna jobbar en i taget och vi andra ser på. Man lär jättemycket av att se på varandras hundar. Fokus ligger på att ekipagen ska klara ett doftprov i eukalyptus som krävs för att få börja tävla. Upplägget är 4 tillfällen med ca 1 vecka mellan varje träff
RALLYLYDNAD NYBÖRJARKLASS
Du får lära dig grunderna i rallylydnad, regler och momentbeskrivning. För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig och lägga sig. I nybörjarklassen är hunden kopplad men bör ändå ha god kontakt med sin förare. Förkunskaper som krävs är genomgången valp/vardagslydnad eller liknande kunskaper.
GRUNDUTBILDNING SPECIALSÖK
Här läggs grunderna hos hundföraren för att lära hunden en specifik doft. Vi jobbar mycket med doft av Kong men även andra dofter förekommer.Kännedom om hundens luktsinne och hur man ”läser sin hund” ingår. Viktigt att se hur hunden jobbar med dofter. Hur den läser av omgivningen i ett svep med nosen till att den hittar ett doftmoln av något den känner igen, letar sig fram till doftkällan och markerar.
Vi lär oss sökteknik, sökstarter, omstarter och vindvittring. Hur doftmolekyler kan bete sig är både svårt och intressant. Kursupplägget bygger på mycket träning hemma mellan träffarna. Vi har träffar ca 1 gång per månad och träffas totalt 5 gånger så kursen sträcker sig över ca 5 – 6 månader. I början på varje kurstillfälle testar vi av hur långt ekipaget kommit i träningen för att få bästa upplägg för varje ekipage vid varje kurstillfälle.
Utbildningen ger hundföraren kunskap om att lära in dofter hos sin hund och att upprätthålla träning och kompetens för både förare och hund. Med den kunskapen kan man lära sin hund att söka det du lär den. Svamp, ohyra, droger, sjukdomar och jakt är några Hunden jobbar självständigt, för det mesta i koppel men också lös. Samarbetet mellan hund och förare blir både förfinat och fördjupat.
VALP
Från 12 veckor. Kursen syftar till att på ett lättsamt sätt lära valpen grunderna i vardagslydnad. Lär dig att umgås med din hund i olika situationer. Tonvikt läggs på ledarskap, kontakt, lek, inkallning och förmågan att hantera din hund. Valpen ska vara fullvaccinerad.
Utbildningsansvarig
Annica Bergdahl
utbildning.arvikabhkl@gmail.com