Rallylydnad

Rallylydnad är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana.  Genom glädje kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana.
Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

Momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång. I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är ”pensionerade” i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.

Årets Rallylydnadshund

Kommer inom kort

Årets Rallyhund 2017

Elisabet Olsson & Sigge

2:a Lena Örnberg & Alice / Anneli Kask & Isak

Årets Rallyhund 2016

Elisabet Olsson & Sigge

2:a Marita Arvidsson & Uddie
3:a Yvonne Olsson & Platina

Priset är instiftat för att uppmuntra medlemmar i Arvika Brukshundklubb som tävlar i rallylydnad för Arvika BK< Varje ekipage får tillgodoräkna sig de fem bästa kvalificerade resultaten som de tävlat i officiellt under perioden 1 januari-31 december. Medlemmarna ansvarar själva för att sammanställa respektive hund resultat, som ska kunna verifieras av tävlingskommittén. För att priset ska delas ut krävs inlämnat resultat från tre ekipage.

Klass/ Summa betygspoäng x Koefficient

Kvalpoäng Nybörjarklass/ Summa betygspoäng x 1,0