Lydnad

Lydnad är någonting viktigt för hunden och dess möjlighet till frihet och utveckling. Lydnad finns i olika former både som vardagslydnad och tävlingslydnad inom flera grenar. Ekipage som gillar lydnad gillar utmaningar och att få se sin förmåga prövas i hur långt de kan nå.

Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använda sitt huvud till problemlösning.

Att tävla

Lydnadsklass är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. I grenen ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd.

I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.

Det finns många olika sätt att börja träna för tävlingslydnad. Det vanligaste är nog att man anmäler sig till en kurs på brukshundklubben. Då får man tillsammans med en grupp andra intresserade lära sig grunderna för de olika momenten. Träning måste sedan bedrivas både hemma och på andra platser för att få ett säkert moment.

Man börjar träningen med enkla delar och sätter successivt ihop till ett helt moment. Sen lärs fler moment in och när de är färdiga tränas de med störning och i olika miljöer. När hunden kan alla moment i en klass i olika miljöer och med störning är det dags för att tävla.

Årets hund

Resultat kommer inom kort

Årets lydnadshund  2017

Pia Albinsson & Hifi

2:a Pia Albinsson & Filur                                                                                              3:a Jenny Hermansson & Qrut

Årets lydnadshund 2016

Pia Albinsson & Hifi!

2:a Lena Örnberg/ Alice                                                                                                   3:a Elisabet Olsson/ Zigge

Piset är instiftat för att uppmuntra medlemmar i Arvika Brukshundklubb som tävlar i lydnad för Arvika BK. Varje ekipage får tillgodoräkna sig de tre bästa resultaten i varje klass som de tävlat i officiellt under perioden 1 januari-31 december i Sverige i klasserna startklass-III och i Sverige och i utlandet i elitklass. Medlemmarna ansvarar själva för att sammanställa respektive hunds resultat, som ska kunna verifieras av tävlingskommittén. Det krävs att MINST 3 ekipage redovisar resultat för att priset ska delas ut.

STARTKLASS

KLASS 1