Kurser

Kursverksamhet

På klubben finns en aktiv kursverksamhet med kurser inom många olika områden och på olika svårighetsnivåer. Det finns även möjlighet att få hjälp av våra instruktörer vid sidan av kursverksamheten. 

Information

Vi har en kursverksamhet som är aktiv under hela året men det största utbudet av kurser är under vår/höst med kursstart i april & augusti. Inför varje ny kurs läggs det ut en annons på hemsidan och i medlemsgruppen på Facebook. Där finns information som datum för kurstillfälle, instruktör, pris och datum för när anmälan öppnar. Anmälan finner man under ”Kurser/ cirklar” här på hemsidan FRÅN det datum som anges i annonsen. Det är ”först till kvarn” som gäller om inget annat anges i kursannonsen. Läs gärna informationen i våra kursbeskrivningar längre ner på sidan innan ni anmäler er.

Checklista innan du anmäler dig

  • Uppfyller ni eventuella krav på förkunskap?
  • Se till att hunden är i rätt ålder för kursen (ålderskrav framkommer i annonsen)
  • Se till att ni har möjlighet att närvara på SAMTLIGA kurstillfällen.


Skärmavbild 2019-07-31 kl. 09.32.16

Aktuella kurser

Inga lediga platser kvar

Valpkurs med inriktning agility

Inga lediga platser kvar


Inga lediga platser kvar


INSTÄLLD

INSTÄLLD

Betalning

Information samt faktura skickas på mailen så se till att ange en aktuell mailadress i anmälan. 

Fakturan ska vara betald INNAN kursstart. 

Är du inte medlem så tillkommer medlemsavgiften på kurspriset. Läs mer om medlemsskap och priser här.

Om fler än en hundförare vill delta i kursen finns ibland möjlighet att delta som åhörare. Detta bestäms utifrån vilken typ av kurs det är och vem som är instruktör. Som åhörare får du delta på teorilektionerna och stå vid sidan av planen under de praktiska momenten. Åhörarplatserna kostar 100kr+ medlemskap. Ange i anmälan under ”övrigt” om ni önskar åhörarplats. 

Kursbeskrivningar

Agility
Bruks
Lydnad
NoseWork
Rallylydnad
Specialsök
Valp
Agility

AGILITY-HINDERINLÄRNING
Från 12 månader. Du får lära dig vad agility innebär. Vi går igenom varje enskilt hinder som ingår i en agilitybana och hur man på bästa sätt kan lära in dom. Aktiviteterna kan i stor grad göras med kopplad hund och ses som en lätt introduktion till sporten.

AGILITY GRUND
Från 12 månader. Här får du lära dig grunderna på agilityhindren i praktik och teori. Förkunskaper som krävs är att du ska kunna ha din hund lös bland andra hundar och kunna moment som sitt, stanna kvar och inkallning. Har gått kursen ”hinderinlärning” eller motsvarande.

AGILITY FORTSÄTTNING Från 18 månader. För dig som vill fördjupa dig och lära dig hinderkombinationer. Förkunskaper som krävs är Agility Grund eller motsvarande förkunskaper.

Bruks

TÄVLING APPELL 

Mål är Appellklass. Här får du lära dig momenten i Appellklass, både lydnaden och spår, regelboken och hur det går till på tävling. Förkunskaper som krävs är bland annat att kunna ha din hund lös bland andra hundar. Cirkeln börjar med ett inträdesprov.

Lydnad

VARDAGSLYDNAD/ALLMÄNLYDNAD 

Från 6 månader. Ställer högre krav på hunden och är det normala steget efter valpcirkeln. Tonvikten läggs på att lära hunden lyssna på sin förare och man lär sig moment som sitt, stanna kvar, inkallning etc. 

STARTKLASS LYDNAD, FORTSÄTTNING

Vi startar upp en liten träningsgrupp med instruktör där målet är att starta KM i år Ekipagen bör ha grunden klar, belöning och att kunna ha hunden lös när andra är på plan Vi kommer köra momenträning och prata om upplägg på träning tävling. Vi kommer att hjälpas åt med kommendering mm 

TÄVLINGSLYDNAD 

Steg 1 Tävlingsinriktad kurs/cirkel där momenten i Lydnadsklass 1 ingår. Man får kunskap om hur det går till på tävling och hur regelboken ser ut. Förkunskaper som krävs är bland annat att kunna ha din hund lös bland andra hundar. Cirkeln börjar med ett inträdesprov. 

Steg 2 För dig som tidigare har gått Tävlingslydnad steg 1, Tävling Appell, alternativt tävlat lydnad/bruks. Kursen är individanpassad och vi utgår från varje ekipage och varje individs önskemål och kunskap. Här finns möjlighet att träna inför lydnads/bruksprov, samtliga klasser (bruksprov endast lydnadsdelen). Kursen har en teoridel som till viss del utgår från deltagarnas önskemål.

NoseWork

NOSE WORK

I denna kursen lär vi oss om tävlingsgrenen Nose Work. Regler, sökområden och inte minst dofterna. Sökteknik och läsa hund är viktigt. Sporten går på tid.Vi jobbar med eukalyptus eftersom det är första doften i klass 1 tävling. Hunden får lära sig söka eukalyptus i behållare (kartonger) och även något sök i ett rum inomhus kan vi hinna med.Hundarna jobbar en i taget och vi andra ser på. Man lär jättemycket av att se på varandras hundar. Fokus ligger på att ekipagen ska klara ett doftprov i eukalyptus som krävs för att få börja tävla. Upplägget är 4 tillfällen med ca 1 vecka mellan varje träff

Rallylydnad

RALLYLYDNAD NYBÖRJARKLASS

Du får lära dig grunderna i rallylydnad, regler och momentbeskrivning. För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig och lägga sig. I nybörjarklassen är hunden kopplad men bör ändå ha god kontakt med sin förare. Förkunskaper som krävs är genomgången valp/vardagslydnad eller liknande kunskaper.

Specialsök

GRUNDUTBILDNING SPECIALSÖK 

Här läggs grunderna hos hundföraren för att lära hunden en specifik doft. Vi jobbar mycket med doft av Kong men även andra dofter förekommer.Kännedom om hundens luktsinne och hur man ”läser sin hund” ingår. Viktigt att se hur hunden jobbar med dofter. Hur den läser av omgivningen i ett svep med nosen till att den hittar ett doftmoln av något den känner igen, letar sig fram till doftkällan och markerar.

Vi lär oss sökteknik, sökstarter, omstarter och vindvittring. Hur doftmolekyler kan bete sig är både svårt och intressant. Kursupplägget bygger på mycket träning hemma mellan träffarna. Vi har träffar ca 1 gång per månad och träffas totalt 5 gånger så kursen sträcker sig över ca 5 – 6 månader. I början på varje kurstillfälle testar vi av hur långt ekipaget kommit i träningen för att få bästa upplägg för varje ekipage vid varje kurstillfälle.

Utbildningen ger hundföraren kunskap om att lära in dofter hos sin hund och att upprätthålla träning och kompetens för både förare och hund. Med den kunskapen kan man lära sin hund att söka det du lär den. Svamp, ohyra, droger, sjukdomar och jakt är några Hunden jobbar självständigt, för det mesta i koppel men också lös. Samarbetet mellan hund och förare blir både förfinat och fördjupat.

Valp

VALP 

Från 12 veckor. Kursen syftar till att på ett lättsamt sätt lära valpen grunderna i vardagslydnad. Lär dig att umgås med din hund i olika situationer. Tonvikt läggs på ledarskap, kontakt, lek, inkallning och förmågan att hantera din hund. Valpen ska vara fullvaccinerad.

Privatlektioner


Pris 300/tim + eventuell resersättning.

Kontakta Utbildningskommittén vid intresse. 

Utbildningskommittén

Elin Andersson (SK)

073 827 30 65

Katarina Engvall Persson

070 576 60 23

Mail: utbildning.arvikabhkl@gmail.com