Agility

Agility betyder snabbhet/vighet och denna hundsport kom till Sverige på 80-talet från England. Hund och förare  ska så snabbt som möjligt, felfritt ta sig runt en bana som består av 15-20 hinder på tid. De hinder som man möter på är olika typer av  hopphinder, tunnlar, slalom, och balanshinder. Föraren ska ta runt sin hund på snabbast sätt utan att få några fel och det gäller att styra sin hund på ett så effektivt sätt som möjligt. Det finns två olika tävlingsklasser – hoppklass och agilityklass. I hoppklassen är det inte några balanshinder med. Man tävlar i olika storleksklasser, x-small, small, medium, large, x-large och i olika svårighetsgrader, klass1-klass2-klass 3.

Att tänka på!

Du och din hund måste ha gått kursen ”Hinderinlärning” eller motsvarande för att få träna agility på egen hand.

Ordningsregler

– Var rädd om våra hinder.

– Ställ tillbaka de hinder du har använt i skjulet när du är färdig annars går våra gräsklippare sönder.

– I skjulet är det uppmärkt med skyltar var hindren ska placeras, ställ tillbaka dem på rätt plats.

-Transportera sandsäckar och tunnlar i skrindan eller bär dem. Släpa dem inte i marken.

-MAX 5 sandsäckar åt gången i skrindan.

-Håll ordning på godiset ute på träningsplanen så det inte ligger kvar massor av bitar på gräsmattan.

-Självklar så rastar vi inte hundarna ute på planen.

Årets Agilityhund

Årets Agilityhund 2018

Elina Olsson & Flisa

2:a Elin Södergren & Hugo

3:a Elina Olsson & DV

Årets Agilityhund 2017

Elina Olsson & DV

2:a Nathalie Evensen & Ice

3:a Johanna Johansson & Selma

Årets Agilityhund 2016

Anette Alvarsson & Milo

2:a Anna Levin & Ellie

3:a Anna-Lena Eriksson

Priset är instiftat för att uppmuntra medlemmar i Arvika Brukshundklubb som tävlar  i agility för Arvika BK. Det är de tre bästa resultaten från officiella tävlingar under perioden 1 januari-31 december som räknas. Man kan tillgodoräkna sig poäng från olika agilityklasser. Medlemmarna ansvarar själva för att sammanställa respektive hunds resultat, som ska kunna verifieras av agilitykommittén.

För att Årets Agilityhund ska kunna utses krävs det att tävlingsresultat är inskickade av minst 3 ekipage.

1:a       100p

2:a       80p

3:a       60p

4:a       50p

5:a       40p

6:a       30p

7:a       20p

8:a       15p

9:a       10p

10:a       5p

Övriga som genomfört tävlingen med resultat 1 poäng

Tilläggspoäng delas ut till placering 1-10

Exempel: En hund som har placerat sig som 2:a där det var 50 hundar som startade får 130 poäng: 80 poäng i placeringspoäng + 1poäng x 50 startande i tilläggspoäng) = 130 poäng.

Samtliga placeringar som genererat ”pinne” får 50p i bonus.

Agilitykommitté

Elina Olsson (Sk)